Κυριακή 18 Ιουνίου 2023

Αναστάζια συγγνώμη

Αναστάζια συγγνώμη. Την ώρα που εσύ πάλευες για την ζωή σου, εμείς δίναμε μάχες να πείσουμε τι σημαίνει γυναικοκτονία και γιατί πρέπει να περάσει στον ποινικό κώδικα.

Ανεξάρτητα από χρώμα, από θρησκεία, από φυλή, η γυναικοκτονία καλά κρατεί και σήμερα θρηνούμε την δολοφονία της Αναστάζια, το κορίτσι που ήρθε από την Πολωνία για να εργαστεί στην χώρα μας και βρήκε τραγικό θάνατο στην Κω. Έχουμε δώσει ισχυρά πλήγματα στην πατριαρχία που βασίζεται στην αρχή ότι ο άντρας είναι ανώτερος από την γυναίκα. Ότι η γυναίκα είναι κατώτερη και ότι είναι ιδιοκτησία του. Όμως αντιλήψεις και στερεότυπα χιλιάδων ετών αλλάζουν πολύ αργά και βασανιστικά.

Σήμερα πενθούμε την Αναστάζια, μαζί με την μητέρα της που ήρθε από την Πολωνία και έσκαβε με τα χέρια της στην περιοχή για να βρει το κοριτσάκι της. Πόσες γυναικοκτονίες εντός του 2023; Ποιοι είναι αυτοί και αυτές που λένε ότι το θέμα της ισότητας των φύλων είναι πεπερασμένο; Κάθε βήμα πίσω στην ισότητα των φύλων είναι βήμα μπροστά στις γυναικοκτονίες.

Σήμερα πενθούμε την Αναστάζια και δεν λησμονούμε την Ελένη, την Καρολάιν, την Γαριφαλιά, την Ερατώ, την Σούζαν. Αυτά τα τραύματα και αυτές τις πληγές δεν πρόκειται να τις θεραπεύσει το Υπουργείο Οικογένειας. Τα αιτήματά μας τα υποβάλουμε και τα διεκδικούμε χρόνια τώρα, από τα αστυνομικά τμήματα, την κοινωνική πολιτική, την ένταξη του όρου γυναικοκτονία στο ποινικό μας σύστημα.

Τον νόμο της υποχρεωτικής συνεπιμέλειας που έστειλε την Άννα από το χωριό  Λεκάνη στην Καβάλα μαζί με το μωρό της κατευθείαν στα χέρια του δολοφόνου της.

Αναστάζια συγγνώμη. Την ώρα που εσύ πάλευες για την ζωή σου, εμείς δίναμε μάχες να πείσουμε τι σημαίνει γυναικοκτονία και γιατί πρέπει να περάσει στον ποινικό κώδικα.

Με πολύ πόνο

Φωτεινή Σιάνου

left.gr

Ανοιχτή εκδήλωση-συζήτηση Νέας Αριστεράς στην Αγία Παρασκευή

Η Νέα Αριστερά Αγ. Παρασκευής διοργανώνει ανοιχτή εκδήλωση-συζήτηση  την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου στις 11.00 το πρωί   με θέμα: Ακρίβεια,οι ...