Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023

Ανοιχτή επιστολή σε γυναίκες ψηφοφόρους

Αγαπητές φίλες,

Οι γυναίκες ψηφοφόροι είμαστε η πλειονότητα του εκλογικού σώματος και είμαστε εμείς που θα καθορίσουμε με την ψήφο μας την 25η Ιουνίου το εκλογικό αποτέλεσμα.

Στην κρίσιμη αυτή συγκυρία για το μέλλον του τόπου μας ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μας καλεί να τον ψηφίσουμε στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη ότι είναι το μόνο κόμμα που έχει τόσο ψηλά στην πολιτική του ατζέντα την ισότητα των φύλων και των ίσων ευκαιριών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει αποδείξει πως αντιμετωπίζει την ισότητα των φύλων ως οικουμενική αρχή, γι’ αυτό και στο τελευταίο συνέδριό του ψήφισε και εφάρμοσε την καθιέρωση του 50/50 σε όλα τα όργανα του κόμματος. Είναι το μόνο ελληνικό κόμμα που έκανε πράξη το μεγάλο αίτημα των γυναικών για ισόρροπη συμμετοχή των φύλων στα κέντρα λήψης των πολιτικών αποφάσεων, γεγονός που τον φέρνει στην πρωτοπορία των πολιτικών ευρωπαϊκών σχηματισμών.

Στην Ελλάδα, η πολύπλευρη επίθεση της κρίσης και των μνημονίων, σε συνδυασμό με τις κυρίαρχες νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις που πρυτάνευσαν τα τελευταία χρόνια, πολλαπλασίασε τα εμπόδια ισότιμης ένταξης των γυναικών στη δημόσια σφαίρα. Φόρτωσε στις πλάτες μας την απουσία υπηρεσιών του κοινωνικού κράτους, με την απλήρωτη παροχή ευρέος φάσματος υπηρεσιών φροντίδας, που μας αποστερεί επιπλέον από προσωπικό χρόνο και δυνατότητα ενασχόλησης με τα κοινά και την πολιτική. Ταυτόχρονα συσκοτίζει τις πολλαπλές μορφές βίας που υφιστάμεθα και που έχει αυξήσει και ο νόμος για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια –ενδοοικογενειακή βία, σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους εργασίας– που συχνά οδηγούν σε γυναικοκτονίες. Και φυσικά οι πολλαπλές εξαρτήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουμε συμπιέζουν ασφυκτικά τις επιλογές ζωής μας και θέτουν σημαντικά εμπόδια στην πορεία χειραφέτησής μας.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αποτελούν άμεσες προτεραιότητες η αντιμετώπιση των διακρίσεων που συνδέονται με τα φύλα στους τομείς της αγοράς εργασίας, η αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, η τροποποίηση του νόμου 4800/2021 της υποχρεωτικής συνεπιμέλειας, η άμεση συμπερίληψη του φαινομένου της γυναικοκτονίας στον Ποινικό Κώδικα, η ενθάρρυνση της μητρότητας ως επιλογής, η διασφάλιση όλων των αναγκαίων μέσων, οικονομικών, ιατρικών και κοινωνικών.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προχώρησε στην κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης 4531/2018 (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης) για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών (χρόνιο αίτημα των γυναικείων οργανώσεων), ψήφισε τον Νόμο 4604/2019 για την προώθηση της Ουσιαστικής Ισότητας των Φύλων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αναγνωρίζει και σέβεται τα αναπαραγωγικά και σεξουαλικά δικαιώματα, όπως αυτά προσδιορίστηκαν το 2011 από τη Διεθνή Ομοσπονδία Οικογενειακού Προγραμματισμού (IPPF).

Εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, δεσμεύεται να αντιμετωπίσει άμεσα τα ζητήματα των διακρίσεων στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων και της ανεργίας, του κοινωνικού αποκλεισμού, της έμφυλης βίας, της εκπαίδευσης, της οικογένειας και των σχέσεων φύλου στο εσωτερικό της κοινωνικής αναπαραγωγής, των στερεοτύπων και προκαταλήψεων κ.λπ., και για τον σκοπό αυτό βρίσκεται ήδη στη διαδικασία διαμόρφωσης Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων. Είναι απόλυτα καθαρό για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πως οι πολιτικές και τα μέτρα στήριξης και προώθησης της Ισότητας των Φύλων και της Ισης Μεταχείρισης μεταξύ ανδρών και γυναικών απαιτούν γνώση και κατανόηση της έμφυλης κοινωνικής πραγματικότητας στην Ελλάδα της κρίσης και των μνημονίων, προσεκτικό σχεδιασμό, με θέσπιση στόχων και προτεραιοτήτων και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται.

Αγαπητές φίλες, η ανησυχία μας για την επόμενη μέρα και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας ως ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτέλεσε την αφορμή γι’ αυτή μας την επιστολή απεύθυνσης προς εσάς.

  • Μαρία Γκασούκα, ομότιμη καθηγήτρια Πανεπιστήμιο Αιγαίου
  • Ιλεάνα Σακκά, φεμινίστρια, πρ. συνδικαλιστικό στέλεχος
  • Φωτεινή Σιάνου, ακτιβίστρια για την Ειρήνη, Μη Βία και Ανθρώπινα Δικαιώματα των Γυναικών
efsyn.gr

Ανοιχτή εκδήλωση-συζήτηση Νέας Αριστεράς στην Αγία Παρασκευή

Η Νέα Αριστερά Αγ. Παρασκευής διοργανώνει ανοιχτή εκδήλωση-συζήτηση  την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου στις 11.00 το πρωί   με θέμα: Ακρίβεια,οι ...