Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011










ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ 48ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ



Καλούμε τους εργαζόμενους/ες σε μαζική και μαχητική συμμετοχή στην 48ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία, αλλά και στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις της χώρας την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη 19/20 Οκτωβρίου.


Το απεργιακό αυτό διήμερο πρέπει να σταματήσουν όλα στους χώρους εργασίας. Κανείς και καμιά δεν πρέπει να εργαστεί. Κανείς και καμιά δεν πρέπει να μείνει στο σπίτι του.


ΌΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ να είμαστε στις απεργιακές συγκεντρώσεις και στους δρόμους. Στην Αθήνα να πάμε με πορεία στο Σύνταγμα και να μείνουμε εκεί όσο χρειαστεί περικυκλώνοντας τη Βουλή.


Αγωνιζόμαστε για:


•    Να διώξουμε την τρόικα και να ανατρέψουμε την κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου αλλά και το δικομματικό  πολιτικό κατεστημένο


•    Να πάρουμε πίσω ότι μας έκλεψαν τα 2 τελευταία χρόνια σε μισθούς, συντάξεις, θέσεις εργασίας και δικαιώματα


•    Να ανοίξουμε το δρόμο για μια άλλη πορεία της χώρας μας και για θετική για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα διέξοδο από την κρίση με διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, σύγκρουση με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ευρωζώνης, ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, εθνικοποίηση – κοινωνικοποίηση των στρατηγικών κλάδων και επιχειρήσεων και ριζική αναδιανομή εισοδημάτων και δικαιωμάτων σε βάρος του  κεφαλαίου.


ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, άνεργοι, συνταξιούχοι, νέοι, μικρομεσαίοι επαγγελματίες και αγρότες στους δρόμους των αγώνων.


Μπορούμε και πρέπει να τους ανατρέψουμε.


Τετάρτη, 19/10 προσυγκέντρωση 10:30π.μ. στο Μουσείο και πορεία στο Σύνταγμα


Πέμπτη, 20/10 ολοήμερη, και ολονύχτια αν χρειαστεί, παραμονή στο Σύνταγμα και περικύκλωση της Βουλής.


ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ








Φορολογήστε το μεγάλο κεφάλαιο ΤΩΡΑ!










Aλέξης Τσίπρας: Ο άλλος δρόμος για να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα (αναδημοσίευση από ΑΥΓΗ)




Πουλακίδας Κ.


Ημερομηνία δημοσίευσης: 16/10/2011











    Η συζήτηση στη Βουλή για τη φοροδιαφυγή ήταν διδακτική διότι κατέρριψε τις αντιλήψεις περί οικονομικού μονόδρομου. Η αντιπαράθεση ανάμεσα στον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Αλέξη Τσίπρα δεν περιορίσθηκε στη διατύπωση της ανάγκης να παταχθεί η φοροδιαφυγή και η παραοικονομία - το αίτημα αυτό πολύ σωστά το έβαλε ο Φώτης Κουβέλης. Κατατέθηκαν οι διαφορετικές αντιλήψεις για το πού υπάρχουν τα λεφτά, πώς μπορούν να εισπραχθούν και μάλιστα ποσοτικοποιημένα (όπως τα θέλει η τρόικα).

    Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι πρέπει να φορολογηθούν οι κατέχοντες τον πλούτο και έκανε τέσσερις προτάσεις:

    - Ειδική εισφορά ανά πλοίο ή ανά μονάδα χωρητικότητας, που θα αντιστοιχεί κάτω από το 4% του τζίρου των εφοπλιστών. Σημειώνεται ότι οι εφοπλιστές, που κρατούν το 16% της παγκόσμιας ναυτιλίας, απολαμβάνουν από το ελληνικό κράτος 58 φοροαπαλλαγές και σε "αντιστάθμισμα" ναυπηγούν φέτος μόλις 1 πλοίο από τα 650 που ετοιμάζουν.

    - Επιβολή 1% έκτακτη εισφορά στον τζίρο στις 500 επιχειρήσεις που το 2009 είχαν τζίρο 118 δισ.. Σημειώνεται ότι τα 118 δισ. ισοδυναμούν με το μισό ΑΕΠ της Ελλάδας, η οποία είναι προτελευταία στους "27" όσον αφορά την πληρωμή φόρων από Α.Ε. και Ε.Π., ενώ είναι πρώτη στους έμμεσους φόρους.

    - Ειδική εισφορά σε παντός είδους ακίνητα άνω των 350.000 ευρώ σε Ελλάδα και εξωτερικό. Θα απέδιδε 4 δισ.

    - Ειδική εισφορά επί μετοχών, μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων σε Ελλάδα και εξωτερικό άνω των 50.000 ευρώ. Θα απέδιδε άλλα 2 δισ..

    Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως αντί η κυβέρνηση να στραφεί στα μεγάλα εισοδήματα, έχει προχωρήσει σε σειρά "οριζόντιων" μέτρων που είναι κατεξοχήν άδικα. Επέβαλε 7 φόρους στους συνταξιούχους, 5 φόρους στους μισθωτούς, 3 περικοπές στο αφορολόγητο, 3 φόρους στους πολύτεκνους, 5 περικοπές στους μισθούς, 3 περικοπές στο εφάπαξ και 5 διαφορετικούς φόρους στα ακίνητα. Και την Πέμπτη ανακοίνωσε τον διπλασιασμό της έκτακτης εισφοράς, καθώς η εισφορά του 2011 θα καταβληθεί στο τέλος του χρόνου και η εισφορά του 2012 από την αρχή του νέου έτους. Η κατάσταση οδηγεί σε κοινωνική έκρηξη, τόνισε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι μισθωτοί και συνταξιούχοι το επόμενο πεντάμηνο θα πληρώσουν 5 διαφορετικά χαράτσια (τις 3 έκτακτες εισφορές για 2010, 2011 και 2012, καθώς και τα 2 χαράτσια για τα τέλη ακινήτων του 2011 και του 2012).

    Τον κοινωνικά άδικο χαρακτήρα των μέτρων ανέδειξε και ο Φ. Κουβέλης, ο οποίος πρότεινε να θεσπιστεί ένα φορολογικό πόθεν έσχες, να ελεγχθούν όλες οι καταθέσεις σε ελληνικές και ξένες τράπεζες και να αντιστοιχηθούν με τις φορολογικές δηλώσεις.

    Απέναντι σε όλα αυτά ο υπουργός Οικονομικών δεν είχε τίποτα να προτείνει.




    Υποσχέσεις Ε. Βενιζέλου

    Αρκέσθηκε σε διαβεβαιώσεις ότι θα επιβληθούν μέτρα στους εφοπλιστές (ενώ στους εργαζόμενους επιβλήθηκαν ήδη...) και σε περιγραφή της κατάστασης. Το μόνο θετικό είναι ότι πλέον (λόγω της κατάργησης του τραπεζικού απορρήτου) η κυβέρνηση έχει αποκτήσει μία σαφέστερη εικόνα για τη διαφυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό. Για παράδειγμα, το 2009 (είναι τα τελευταία που έχουν στο υπουργείο Οικονομικών) 8.767 συναλλασσόμενοι μετέφεραν στο εξωτερικό 4,9 δισ. ευρώ με συναλλαγές άνω των 100.000 ευρώ (το συνολικό ποσό που κινήθηκε ήταν 5,4 δισ.). Το 42% των 8.767 συναλλασσομένων (δηλαδή οι 3.718) δήλωναν εισόδημα κάτω από 20.000 ευρώ (ενώ έκαναν συναλλαγές 100.000 ευρώ)! Είναι χαρακτηριστικό ότι οι 542 από τους 3.718 συναλλασσόμενους δηλώνουν εισόδημα κάτω από 1.000 ευρώ και οι 1.143 κάτω από 10.000 ευρώ.

    Συμπέρασμα: α) τώρα ξέρουν, β) δεν είναι ότι δεν μπορούν. Είναι ότι δεν θέλουν.





    81 χρόνια από την ηρωική μάχη που έδωσαν τρεις Επονοελασίτες στον Υμηττό, απέναντι σε 200 Γερμανούς και συνεργάτες τους

    Κάστρο δεν ήταν, αλλά άντεξε σαν κάστρο Το μικρό σπίτι στην οδό Αγραίων 47 στον Υμηττό που πολιορκήθηκε από πολυβόλα, όλμ...