Όσοι/όσες υποστηρίζουν την παρένθετη μητρότητα μας λένε ότι η παρένθετη μητέρα διαθέτει τη μήτρα της και κυοφορεί ένα έμβρυο για 9 μήνες πλήρως αποστασιοποιημένη από αυτό. Δεν έχει καμία συμμετοχή το φυσικό της σώμα, το ψυχολογικό και συναισθηματικό της σώμα, διαθέτει μόνο τη μήτρα της ως άλλη «θεραπαινίδα» ή «σκλάβα».
Η επιστήμη σήμερα αποδεικνύει ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης γίνονται ανταλλαγές κυττάρων μεταξύ μητέρας και εμβρύου (εμβρυομητρικός μικροχιμαιρισμός). Η σχέση μητέρας και εμβρύου είναι βαθιά, με φυσική σύνδεση βαθύτερη από ό,τι μπορούσαμε να σκεφτούμε. Η φυσική γνώση μάς αποκαλύπτει, επίσης, ότι το βρέφος μόλις γεννηθεί αναζητά το στήθος της μητέρας και ανεβαίνει προς τα πάνω στο σώμα της για να το βρει.
Στις παρακάτω χώρες της Ευρώπης απαγορεύεται η παρένθετη μητρότητα: Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Αυστρία, Σουηδία, Νορβηγία, Φινλανδία, Βέλγιο, Λιθουανία, Σλοβακία, Λετονία, Ελβετία. Για ποιον λόγο; Γιατί η παρένθετη μητρότητα είναι αντίθετη με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και γιατί έρχεται σε αντίθεση με δεκάδες διεθνείς συμβάσεις, όπως, για παράδειγμα, η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, το Προαιρετικό Πρωτόκολλο της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού για την πώληση παιδιών, παιδική πορνεία και παιδική πορνογραφία, η CEDAW για την εξάλειψη κάθε μορφής διάκρισης κατά των γυναικών και άλλες διεθνείς συμβάσεις.
Το Ευρωπαϊκό Λόμπι Γυναικών και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Κοινοβούλιο να συμπεριλαμβάνουν το έγκλημα της αναπαραγωγικής εκμετάλλευσης των γυναικών σε όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες τους ως βία κατά των γυναικών και ως διακίνηση και εμπορία ανθρώπων.
Επιπτώσεις στην υγεία της παρένθετης μητέρας
Στην παρένθετη μητρότητα δεν εμπλέκεται μόνο η μήτρα, η γυναίκα βάζει ολόκληρο το σώμα της και την ψυχή της και αναλαμβάνει εκ των προτέρων να παραδώσει το παιδί που θα γεννηθεί στο «τρίτο μέρος, στους μελλοντικούς γονείς;». Δηλαδή, εδώ πρόκειται για «προγραμματισμένη εγκατάλειψη» του παιδιού. Όλη αυτή η διεργασία, η εγκυμοσύνη των 9 μηνών, αφήνει τα ίχνη της στον ψυχισμό της μητέρας. Ακόμα και όταν υπάρχουν προβλήματα με την υγεία της, λαμβάνεται υπόψη το συμφέρον των «μελλοντικών γονέων» και όχι το δικό της. Πολλές φορές όταν υπάρχουν προβλήματα στην εγκυμοσύνη ή έχει κάποια αναπηρία το παιδί, βρίσκεται να αναλαμβάνει την ευθύνη μόνη της.
Όταν η παρένθετη μητέρα έχει δικά της παιδιά, που βλέπουν τη μητέρα τους σε κατάσταση εγκυμοσύνης για 9 μήνες και μετά να μην αποτελεί το νεογέννητο μέρος της οικογένειας, τι συναισθήματα δημιουργούνται στην ψυχή αυτών των παιδιών και τι μελλοντικά πρότυπα;
Η μητέρα δεν δικαιούται να αλλάξει γνώμη και να ζητήσει να κρατήσει το παιδί. Ο ισχυρότερος σχεδόν πάντα έχει τη δικαιοσύνη με το μέρος του και την ισχυρή πρώτη συμφωνία, το συμβόλαιο για την αγορά ενός παιδιού που θα φυτευτεί και θα γεννηθεί από μία άλλη γυναίκα και θα του παραδοθεί. Η παρένθετη θα είναι φτωχή, ευάλωτη, χωρίς κοινωνική και νομική υποστήριξη και αδύναμη να διεκδικήσει, αφού κατά το σκεπτικό του συμβολαίου διαθέτει τη «μήτρα» της και τίποτε άλλο, τη μήτρα της που έχει γίνει το εργαλείο για να κυοφορήσει και να παραδώσει ως εμπόρευμα το νεογέννητο βρέφος.
Το νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα απαρτίζεται από τέσσερις νόμους, τους Ν. 3089/2002, Ν. 3305/2005, Ν. 4272/2014 και ΦΕΚ B΄ 5524/26.10.2022, που επιτρέπουν και καλύπτουν τις διαδικασίες της παρένθετης μητρότητας. Όπως είδαμε και με την περίπτωση στα Χανιά, οι νόμοι παραβιάζονται και γίνονται εγκλήματα στο όνομα του δημογραφικού, της κοινωνικής πίεσης και, με κάθε σεβασμό, της εσωτερικής ανάγκης των ανθρώπων να έχουν δικά τους παιδιά.
Σ’ αυτό το στάδιο που βρισκόμαστε θα πρέπει άμεσα να γίνει έλεγχος σε όλες τις κλινικές που παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες και να ανοίξει ο δημόσιος διάλογος που καλύφτηκε κάτω από το θέμα του δημογραφικού και του «αλτρουισμού», τώρα που στην Ελλάδα έχουν γίνει κλάδος του τουρισμού ο «αναπαραγωγικός τουρισμός» και η εμπορευματοποίηση του σώματος των γυναικών και των βρεφών που γεννιούνται με τη συμφωνία να εγκαταλειφθούν.
Φωτεινή Σιάνου, μέλος της Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου