Τρίτη 22 Αυγούστου 2023

Παρένθετη μητρότητα: Βία κατά των γυναικών

Όσοι/όσες υποστηρίζουν την παρένθετη μητρότητα μας λένε ότι η παρένθετη μητέρα διαθέτει τη μήτρα της και κυοφορεί ένα έμβρυο για 9 μήνες πλήρως αποστασιοποιημένη από αυτό. Δεν έχει καμία συμμετοχή το φυσικό της σώμα, το ψυχολογικό και συναισθηματικό της σώμα, διαθέτει μόνο τη μήτρα της ως άλλη «θεραπαινίδα» ή «σκλάβα».

Η επιστήμη σήμερα αποδεικνύει ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης γίνονται ανταλλαγές κυττάρων μεταξύ μητέρας και εμβρύου (εμβρυομητρικός μικροχιμαιρισμός). Η σχέση μητέρας και εμβρύου είναι βαθιά, με φυσική σύνδεση βαθύτερη από ό,τι μπορούσαμε να σκεφτούμε. Η φυσική γνώση μάς αποκαλύπτει, επίσης, ότι το βρέφος μόλις γεννηθεί αναζητά το στήθος της μητέρας και ανεβαίνει προς τα πάνω στο σώμα της για να το βρει.

Στις παρακάτω χώρες της Ευρώπης απαγορεύεται η παρένθετη μητρότητα: Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Αυστρία, Σουηδία, Νορβηγία, Φινλανδία, Βέλγιο, Λιθουανία, Σλοβακία, Λετονία, Ελβετία. Για ποιον λόγο; Γιατί η παρένθετη μητρότητα είναι αντίθετη με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και γιατί έρχεται σε αντίθεση με δεκάδες διεθνείς συμβάσεις, όπως, για παράδειγμα, η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, το Προαιρετικό Πρωτόκολλο της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού για την πώληση παιδιών, παιδική πορνεία και παιδική πορνογραφία, η CEDAW για την εξάλειψη κάθε μορφής διάκρισης κατά των γυναικών και άλλες διεθνείς συμβάσεις.

Το Ευρωπαϊκό Λόμπι Γυναικών και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Κοινοβούλιο να συμπεριλαμβάνουν το έγκλημα της αναπαραγωγικής εκμετάλλευσης των γυναικών σε όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες τους ως βία κατά των γυναικών και ως διακίνηση και εμπορία ανθρώπων.

Επιπτώσεις στην υγεία της παρένθετης μητέρας

Στην παρένθετη μητρότητα δεν εμπλέκεται μόνο η μήτρα, η γυναίκα βάζει ολόκληρο το σώμα της και την ψυχή της και αναλαμβάνει εκ των προτέρων να παραδώσει το παιδί που θα γεννηθεί στο «τρίτο μέρος, στους μελλοντικούς γονείς;». Δηλαδή, εδώ πρόκειται για «προγραμματισμένη εγκατάλειψη» του παιδιού. Όλη αυτή η διεργασία, η εγκυμοσύνη των 9 μηνών, αφήνει τα ίχνη της στον ψυχισμό της μητέρας. Ακόμα και όταν υπάρχουν προβλήματα με την υγεία της, λαμβάνεται υπόψη το συμφέρον των «μελλοντικών γονέων» και όχι το δικό της. Πολλές φορές όταν υπάρχουν προβλήματα στην εγκυμοσύνη ή έχει κάποια αναπηρία το παιδί, βρίσκεται να αναλαμβάνει την ευθύνη μόνη της.

Όταν η παρένθετη μητέρα έχει δικά της παιδιά, που βλέπουν τη μητέρα τους σε κατάσταση εγκυμοσύνης για 9 μήνες και μετά να μην αποτελεί το νεογέννητο μέρος της οικογένειας, τι συναισθήματα δημιουργούνται στην ψυχή αυτών των παιδιών και τι μελλοντικά πρότυπα;

Η μητέρα δεν δικαιούται να αλλάξει γνώμη και να ζητήσει να κρατήσει το παιδί. Ο ισχυρότερος σχεδόν πάντα έχει τη δικαιοσύνη με το μέρος του και την ισχυρή πρώτη συμφωνία, το συμβόλαιο για την αγορά ενός παιδιού που θα φυτευτεί και θα γεννηθεί από μία άλλη γυναίκα και θα του παραδοθεί. Η παρένθετη θα είναι φτωχή, ευάλωτη, χωρίς κοινωνική και νομική υποστήριξη και αδύναμη να διεκδικήσει, αφού κατά το σκεπτικό του συμβολαίου διαθέτει τη «μήτρα» της και τίποτε άλλο, τη μήτρα της που έχει γίνει το εργαλείο για να κυοφορήσει και να παραδώσει ως εμπόρευμα το νεογέννητο βρέφος.

Το νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα απαρτίζεται από τέσσερις νόμους, τους Ν. 3089/2002, Ν. 3305/2005, Ν. 4272/2014 και ΦΕΚ B΄ 5524/26.10.2022, που επιτρέπουν και καλύπτουν τις διαδικασίες της παρένθετης μητρότητας. Όπως είδαμε και με την περίπτωση στα Χανιά, οι νόμοι παραβιάζονται και γίνονται εγκλήματα στο όνομα του δημογραφικού, της κοινωνικής πίεσης και, με κάθε σεβασμό, της εσωτερικής ανάγκης των ανθρώπων να έχουν δικά τους παιδιά.

Σ’ αυτό το στάδιο που βρισκόμαστε θα πρέπει άμεσα να γίνει έλεγχος σε όλες τις κλινικές που παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες και να ανοίξει ο δημόσιος διάλογος που καλύφτηκε κάτω από το θέμα του δημογραφικού και του «αλτρουισμού», τώρα που στην Ελλάδα έχουν γίνει κλάδος του τουρισμού ο «αναπαραγωγικός τουρισμός» και η εμπορευματοποίηση του σώματος των γυναικών και των βρεφών που γεννιούνται με τη συμφωνία να εγκαταλειφθούν.

Φωτεινή Σιάνου, μέλος της Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

Παρασκευή 18 Αυγούστου 2023

Το γενετικό υλικό των ανθρώπων, εμπορεύσιμο είδος

Η Αριστερά χρειάζεται να συγκρουστεί με αυτή την κατάσταση και να ξαναφέρει τον άνθρωπο στο επίκεντρο της ζωής

Τα δημοσιεύματα που έφεραν στο φως τα αποτελέσματα ελέγχου στην ιδιωτική κλινική των Χανίων, όπου διεξάγονταν ιατρικές πράξεις για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και την παρένθετη μητέρα, δυστυχώς επιβεβαίωσαν τις ανησυχίες και την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σε τροποποιήσεις άρθρων του σχετικού νόμου για την αύξηση του ορίου ηλικίας της γυναίκας που προσπαθεί να τεκνοποιήσει, όπως και για αμοιβή σε παρένθετη και δεν θυμάμαι τι άλλο. Τροποποιήσεις που αφήνουν μεγαλύτερα περιθώρια για «αξιοποίηση» του γενετικού υλικού των ανθρώπων και μεγαλύτερη «αξιοποίηση» του γυναικείου σώματος ως εμπορεύσιμου είδους.

Ακόμα μία προσπάθεια της alt right ιδεολογίας μετά την απόπειρα για το συνέδριο γονιμότητας στα Ιωάννινα, μετά την ψήφιση νέου νόμου για το Οικογενειακό Δίκαιο/υποχρεωτική συνεπιμέλεια και τώρα με τον παρόντα νόμο για πλήρη έλεγχο στο σώμα των γυναικών, με στόχο τον αδικαιολόγητο πλουτισμό. Και είναι αξιοπερίεργο ότι, ενώ περιέχονταν τροποποιήσεις σε άρθρα του Αστικού Κώδικα, δεν υπήρξε στο υπουργείο Δικαιοσύνης νομοπαρασκευαστική επιτροπή που θα επεξεργαστεί τις προτάσεις του υπουργείου και θα καταλήξει σε πόρισμα.

Οι επιδιώξεις μιας ομάδας της ιατρικής κοινότητας παίρνουν μορφή νόμου του υπουργείου Υγείας, καλυπτόμενος ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης κ. Τσιάρας πίσω από αυτό.

Από το πρώτο άρθρο, ακόμα, γίνεται αναφορά στο δημογραφικό πρόβλημα για την ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση του γυναικείου σώματος είτε με την παραγωγή ωαρίων είτε με την παρένθετη μητέρα.

Το δημογραφικό πρόβλημα για την αντιμετώπισή του χρειάζεται πολιτικές σε όφελος των πολλών, ικανοποιητικούς μισθούς, χτύπημα της ακρίβειας για να μπορούν οι νέοι άνθρωποι να δημιουργήσουν οικογένεια, και όχι στην τρίτη ηλικία να δίνεται η δυνατότητα τεκνοποίησης με απουσία μέριμνας για τα παιδιά που θα γεννηθούν όσον αφορά την αποκατάστασή τους όταν σε κρίσιμη ηλικία δύναται να χάσουν τους γονείς τους.

Η δυσκολία τεκνοποίησης συνδέεται και με την κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, το στρες και ακόμα μια σειρά παραμέτρους που έχουν αναδειχθεί από κατά καιρούς μελέτες.

Με κάθε σεβασμό στην εσωτερική ανάγκη και επιθυμία για την απόκτηση παιδιού, η νοοτροπία και η κοινωνική πίεση που δημιουργούν κόμπλεξ στην απουσία μητρότητας με τα δεδομένα της πατριαρχίας και του συντηρητισμού δεν μπορούν να διαιωνίζονται.

Οι άνθρωποι δεν υπάρχουμε μόνο για την αναπαραγωγή του είδους. Εξάλλου, εκατοντάδες παιδιά σε ιδρύματα περιμένουν για υιοθεσία ή αναδοχή. Και προς εκεί πρέπει να ενδυναμωθεί η προσπάθεια. Προσπάθεια που αναδείχθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έμεινε ατελέσφορη.

Η ανωνυμία ή μη των δοτών/δοτριών είναι σοβαρό ζήτημα, που άπτεται των δικαιωμάτων του παιδιού καθώς και των δικαιωμάτων των δοτών/δοτριών. Τεράστιο είναι το πρόβλημα που δημιουργείται από πιθανές αιμομιξίες και πρόκληση σοβαρών ασθενειών. Χρειάζονται μελέτες και έρευνα, και η παρέμβαση της βιοηθικής επιστήμης είναι η πλέον απαραίτητη να κρίνει.

Το πρόβλημα είναι ότι από το 2005 δεν έχουν δημιουργηθεί μητρώο ούτε επιτροπές ελέγχου για την τήρηση των όρων λειτουργίας των κέντρων ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Δεν είδαν το φως της δημοσιότητας μέχρι σήμερα πιθανές έρευνες και μελέτες για τις συνέπειες από τον ορμονικό βομβαρδισμό του γυναικείου οργανισμού για την παραγωγή ωαρίων. Χωρίς αυτά τα στοιχεία δεν δύνανται ανεξέλεγκτα να αυξάνουν τα όρια ηλικίας των γυναικών και να χρησιμοποιείται η ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή ανθρώπων για αδικαιολόγητο πλουτισμό. Ούτε μπορούμε να δεχθούμε τη διάταξη που προβλέπει μια μικρή οικονομική εισφορά για τη δότρια, αφού εκεί υποκρύπτεται η όλη οικονομική εκμετάλλευση για γυναίκες σε δυσχερή οικονομική θέση.

Μας είναι γνωστή από δημοσιεύματα και καταγγελίες γυναικών η εκμετάλλευση του σώματος γυναικών από τον χώρο του trafficking και η εκμετάλλευση του θεσμού της παρένθετης μητέρας για εμπόριο βρεφών.

Χρειάζονται σοβαρές ασφαλιστικές δικλίδες για την αξιοποίηση της επιστήμης σε ζητήματα ανθρώπινης αναπαραγωγής και διασφάλισης της υγείας των γυναικών και των παιδιών που θα δουν το φως του κόσμου.

Χρειάζεται συνέργεια πολλών ειδικοτήτων της ιατρικής, βιοηθικής, νομικής επιστήμης, συλλογικοτήτων γυναικών, ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας κ.λπ. Χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις δεν είναι αποδεκτή η επέκταση εμπορευματοποίησης του ανθρώπινου οργανισμού και υπάρχει η αντίθεση με τις σχετικές διατάξεις του νόμου. Και για έναν πρόσθετο, σημαντικό κατ’ εμέ, λόγο, ότι στην εποχή μας το ανθρώπινο είδος χρησιμοποιείται στην αγοραία αγορά όχι μόνο για την αναπαραγωγική διαδικασία, αλλά για την εμπορία οργάνων σώματος για μεταμοσχεύσεις (άλλη πηγή αδικαιολόγητου πλουτισμού σε βάρος της ανθρώπινης ζωής), για πορνεία, παιδεραστία, ακόμα και με την προσφυγιά και τη μετανάστευση και μια σειρά άλλες δραστηριότητες με κυκλώματα με πολλαπλά πλοκάμια.

Η Αριστερά χρειάζεται να συγκρουστεί με αυτή την κατάσταση και να ξαναφέρει τον άνθρωπο στο επίκεντρο της ζωής. Να μην επιτρέψει ο άνθρωπος από πηγή παραγωγής αγαθών και πολιτισμού να μετατραπεί σε εμπορεύσιμο είδος, όπου αξιοποιείται για κέρδος από παράγοντες που δεν επιτρέπεται να φέρουν την ιδιότητα του ανθρώπου.

Η Ιλεάνα Σακκά, φεμινίστρια και μέλος της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αγ. Παρασκευής

Πέμπτη 3 Αυγούστου 2023

Πύρινη λαίλαπα και δημόσια υγεία

Και φέτος το καλοκαίρι η πύρινη λαίλαπα απ' άκρη σ' άκρη της χώρας αφανίζει δασικό πλούτο, όμορφη φύση, σπίτια, επιχειρήσεις, κόπους ανθρώπων. Και όλα αυτά καλύπτονται κάτω από τον μανδύα της κλιματικής κρίσης και με το επιχείρημα ότι γίνεται προσπάθεια να μη χαθούν ανθρώπινες ζωές. Ομως και η επίκληση της κλιματικής κρίσης και η διάσωση των ανθρώπων είναι δύο έννοιες που στην καλύτερη περίπτωση κρύβουν άγνοια και στη χειρότερη υποκρισία.

Οι αρμόδιοι επιστήμονες και η επιτροπή του ΟΗΕ εδώ και πολλά χρόνια κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και απαιτούν μέτρα για προστασία της υγείας του περιβάλλοντος, σε ώτα μη ακουόντων.

Η κλιματική κρίση έχει συγκεκριμένες αιτίες που χρειάζεται να αντιμετωπιστούν για να μη χάνονται εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους και γενικότερα φύσης κάθε χρόνο. Οσο για την προσπάθεια να μη χαθούν ανθρώπινες ζωές, δείχνει πλήρη άγνοια των δεδομένων, γιατί σε βάθος δεκαετίας οι απώλειες σε ανθρώπους και η πρόκληση σοβαρών ασθενειών θα είναι δεδομένα.

Στην πυρκαγιά στον Βόλο από την αρχή ήρθε στη δημοσιότητα η έκλυση διοξινών στην ατμόσφαιρα. Κανένα δημοσίευμα, όμως, και κανένας επιστημονικός φορέας δεν βγήκε να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ότι οι διοξίνες είναι ο πιο επικίνδυνος καρκινογόνος παράγοντας με ελάχιστη ποσότητα εισπνοής.

Διοξίνες εκλύονται και κατά τη διάρκεια πυρκαγιών σε χώρους αποθήκευσης υλικών ανακύκλωσης (Ασπρόπυργος, Ωραιόκαστρο), σε χωματερές και στις δασικές πυρκαγιές, όταν καίγονται πλαστικά ή λάστιχα. Ενας μεγάλος αριθμός πληθυσμού έχει επομένως εκτεθεί σ' αυτόν τον φοβερό κίνδυνο.

Ποια υπηρεσία καταγράφει τους πυροσβέστες, τους εθελοντές πυροσβέστες, τον γενικό πληθυσμό και ποια υπηρεσία θα παρακολουθεί την πορεία της υγείας τους, όταν εσωτερικές υπηρεσίες προστασίας πρόληψης δεν λειτουργούν, όταν ο δημόσιος τομέας υγείας συρρικνώνεται σταδιακά, όταν είναι δεδομένη η αύξηση των καρκινοπαθών;

Και θα μάθουμε ποτέ αν στις αποθήκες πυρομαχικών της 111 πτέρυγας μάχης κάηκαν και πυρομαχικά που περιέχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο; Γιατί όταν δημιουργήθηκε ο θόρυβος ότι στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας χρησιμοποιήθηκαν σφαίρες απεμπλουτισμένου ουρανίου, η ελληνική κυβέρνηση, διά του τότε αρμόδιου υπουργού, απάντησε ότι χρησιμοποιεί και η χώρα μας τέτοιο υλικό στα πεδία βολής δοκιμών.

Το απεμπλουτισμένο ουράνιο είναι ραδιενεργό στοιχείο με χρόνο ζωής 5,5 εκατομμύρια χρόνια και περνά στο έδαφος, στο υπέδαφος, στον υδροφόρο ορίζοντα και βέβαια η έκθεση σ' αυτό προκαλεί κακοήθεις ασθένειες.

Σημαντικά στοιχεία θα υπάρξουν όταν δοθεί στη δημοσιότητα το πόρισμα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Δασικών Πυρκαγιών, όπου θα αναφέρεται ποιοι ρύποι εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα.

Τότε με βεβαιότητα θα μπορούμε να καταλήξουμε σε εκτιμήσεις για το ποιες ασθένειες θα παρουσιαστούν, αφού ήδη υπάρχει η Ευρωπαϊκή Οδηγία του Οργανισμού για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία όπου καταγράφονται οι βλαπτικοί για την υγεία των εργαζομένων παράγοντες και ποιες ασθένειες προκαλούν.

Αρκετοί ρύποι από τις δασικές πυρκαγιές και τις πυρκαγιές ανακυκλώσιμων υλικών είναι ίδιοι με τους βλαπτικούς παράγοντες για την υγεία των εργαζομένων.

Υπάρχει αρμόδιος φορέας στη χώρα μας που ελέγχει την έκλυση τέτοιων ρυπογόνων παραγόντων και κάνει ποσοτικές μετρήσεις για την προστασία της υγείας του πληθυσμού; Είναι η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ); Εχει κάνει ελέγχους; Θα κάνει; Υπάρχουν εργαστήρια ανίχνευσης τέτοιων βλαπτικών παραγόντων στο αίμα;

Είναι ανάγκη, λοιπόν, για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, να υπάρξει συνέργεια συναρμόδιων υπουργείων και η Ενωση Ελλήνων Χημικών καθώς και η Εταιρεία Ιατρικής της Εργασίας και Περιβάλλοντος να αποτελέσουν συμβούλους της πολιτείας για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, του περιβάλλοντος και της διατροφικής αλυσίδας.


Περίπτερο Νέας Αριστεράς στην Κεντρική Πλατεία της Αγίας Παρασκευής

2024-05-11 Το περίπτερο στην πλατεία είναι πραγματικότητα!! 2024-05-13 Το μοναδικό περίπτερο στην Αγία Παρασκευή 2024-05-15 Ετοιμάζεται