Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021

Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ: «Κυβερνητικές εξαγγελίες που παραπέμπουν σε εποχές έκπτωσης της Δημοκρατίας»

Με καυστικό τρόπο σχολιάζει το νομοσχέδιο που παρουσίασαν οι υπουργοί Παιδείας & Προστασίας του Πολίτη για τις αλλαγές στην εισαγωγή σε ΑΕΙ-ΤΕΙ και τη δημιουργία Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αγίας Παρασκευής. «Είναι φανερό ότι το όραμα για ένα κράτος που θα επιτηρεί τα πάντα και τους πάντες βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη», αναφέρει σχετική της ανακοίνωση, η οποία  έχει αναλυτικά ως εξής:

«Ο αυταρχικός κατήφορος της κυβέρνησης Μητσοτάκη συνεχίζεται. Αυτή τη φορά στο στόχαστρό της μπήκε, ο χώρος που διαχρονικά βρίσκεται στην πρωτοπορία της ελεύθερης σκέψης και της αμφισβήτησης της καθεστηκυίας τάξης, το Πανεπιστήμιο. Για την κυβέρνηση η λύση στα πολλά και υπαρκτά προβλήματα του Πανεπιστημίου δεν βρίσκεται ούτε στην περαιτέρω χρηματοδότησή του, ούτε στην πρόσληψη επιπλέον διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού αλλά ούτε και στην αναβάθμιση των υποδομών του που θα παρέχουν ποιοτική Παιδεία σε όλους τους φοιτητές.

Η λύση, κατά τους Χρυσοχοΐδη και Κεραμέως βρίσκεται στην καθολική επιτήρηση και αστυνόμευση των Πανεπιστημιακών χώρων. Σε μια πρωτοφανή συνύπαρξη των υπουργών Παιδείας και «Προστασίας» του Πολίτη έγιναν εξαγγελίες που παραπέμπουν σε σκοτεινές εποχές έκπτωσης της Δημοκρατίας και καταστρατηγούν ευθέως το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων.

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση, σε πλήρη αντίθεση του συνόλου της Πανεπιστημιακής κοινότητας και χωρίς κανένα διάλογο μαζί της, προχωράει στην ίδρυση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, στην δημιουργία «Κέντρων Ελέγχου» και στη συγκρότηση Πειθαρχικών Συμβουλίων για φοιτητές. Παράλληλα καταρτίζεται ένα νέο Πειθαρχικό Δίκαιο για τους φοιτητές που δημιουργεί νέα πανεπιστημιακά αδικήματα (όπως η ηχορύπανση!) που φτάνουν μέχρι την διαγραφή.

Τα όργανα των Ιδρυμάτων είναι υποχρεωμένα, επί ποινή περικοπής της χρηματοδότησης, να εφαρμόσουν όλα αυτά ανεξάρτητα από τη βούλησή τους. Ακόμα χειρότερα πρέπει να τα χρηματοδοτήσουν κιόλας από τα κονδύλια του Ειδικού Λογαριασμού που προορίζονται για την έρευνα, καθώς επιβαρύνονται με το κόστος του εξοπλισμού για την ελεγχόμενη είσοδο αλλά και με κόστος πρόσληψης επιπλέον προσωπικού που θα συνεργάζεται με τους αστυνομικούς.

Ούτε λίγο ούτε πολύ η κυβέρνηση των «αρίστων» προκρίνει την αστυνόμευση από την ανάπτυξη της έρευνας. Και σαν να μην έφθανε αυτό, τη στιγμή που πολλά Ιδρύματα έχουν προβλήματα στέγασης οφείλουν να εξασφαλίσουν δικούς τους χώρους για να στεγάσουν τα κέντρα ελέγχου και επιτήρησης. Είναι πλέον φανερό ότι το όραμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη για ένα κράτος που θα επιτηρεί και θα αστυνομεύει τα πάντα και τους πάντες βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Είναι καθήκον μας και είναι στο χέρι μας να τους σταματήσουμε!»

amarysia.gr

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021

Έλενα Ακρίτα / «Δεν θέλω παρέα με φασίστα – Δεν μπορώ να περπατήσω μ’ αυτόν που λέει τον Ζακ πρεζόνι»

Έξω από τα δόντια τα είπε η Έλενα Ακρίτα σε συνέντευξή της στον Γρηγόρη Αρναούτογλου στο «The 2Night Show».

«Θέλω να είμαι μια γροθιά με τους ανθρώπους που σκέφτονται ελεύθερα, με τους άλλους ούτε καλημέρα. Δεν θέλω να κάνω παρέα με τον φασίστα, ούτε τον ομοφοβικό» υπογράμμισε η δημοσιογράφος και συγγραφέας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι δεν θέλει «σκατόψυχους και τοξικούς ανθρώπους» στη ζωή της. «Δεν μπορώ να περπατήσω μαζί με τον αυτόν που λέει τον Ζακ, πρεζόνι», τόνισε.

Χημικά στην κινητοποίηση των φοιτητών

https://www.avgi.gr/koinonia/376680_himika-stin-kinitopoiisi-enantia-sta-shedia-kerameos-hrysohoidi

Με χημικά και προπηλακισμούς επιχείρησε η αστυνομία να διαλύσει τη δυναμική κινητοποίηση φοιτητών στο κέντρο της Αθήνας, που λένε «όχι» στο αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη. Ένα νομοσχέδιο, με το οποίο θεσμοθετείται νέο πειθαρχικό δίκαιο που προβλέπει μέχρι για διαγραφές φοιτητών, ενώ συγκροτείται νέο αστυνομικό σώμα εντός των πανεπιστημιών.

Μόλις επιχείρησαν να κατέβουν από τον πεζόδρομο της πλατείας Κοραή και να πραγματοποιήσουν πορεία, οι φοιτητές δέχθηκαν επίθεση με χημικά από τους αστυνομικούς, οι οποίοι προσπάθησαν να απωθήσουν τους συγκεντρωμένους. Μάλιστα, εμφανίστηκε στη Σταδίου και «αύρα» της ΕΛΑΣ. Η κινητοποίηση, πάντως, συνεχίστηκε.

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021

Μαθαίνεις (Χόρχε Λουίς Μπόρχε

 



ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ
Μετά από λίγο μαθαίνεις
την ανεπαίσθητη διαφορά ανάμεσα στο να κρατάς το χέρι και να αλυσοδένεις μια ψυχή.
Και μαθαίνεις πως Αγάπη δε σημαίνει στηρίζομαι
Και συντροφικότητα δε σημαίνει ασφάλεια
Και αρχίζεις να μαθαίνεις πως τα φιλιά δεν είναι συμβόλαια
Και τα δώρα δεν είναι υποσχέσεις
Και αρχίζεις να δέχεσαι τις ήττες σου με το κεφάλι ψηλά και τα μάτια ορθάνοιχτα
Με τη χάρη μιας γυναίκας και όχι με τη θλίψη ενός παιδιού
Και μαθαίνεις να φτιάχνεις όλους τους δρόμους σου στο Σήμερα,
γιατί το έδαφος του Αύριο είναι πολύ επισφαλές για σχέδια
και τα όνειρα πάντα βρίσκουν τον τρόπο να γκρεμίζονται στη μέση της διαδρομής.
Μετά από λίγο καιρό μαθαίνεις.
Πως ακόμα κι η ζέστη του ήλιου μπορεί να σου κάνει κακό.
Έτσι φτιάχνεις τον κήπο σου εσύ Αντί να περιμένεις κάποιον να σου φέρει λουλούδια
Και μαθαίνεις ότι, αλήθεια, μπορείς να αντέξεις
Και ότι, αλήθεια, έχεις δύναμη
Και ότι, αλήθεια, αξίζεις
Και μαθαίνεις.
μαθαίνεις με κάθε αντίο μαθαίνεις.
Ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες (1899-1986)

Άντζελα Ντέιβις - βιογραφία( από Wikipedia)

 


Η Ντέιβις γεννήθηκε στις 26 Ιανουαρίου του 1944 στο Μπέρμιγχαμ (Αλαμπάμα) και μεγάλωσε σε συνθήκες ρατσιστικής καταπίεσης.[11] Σπούδασε στα πανεπιστήμια της Μασαχουσέτης, του Παρισιού, της Φραγκφούρτης και της Καλιφόρνιας, όπου διδάχθηκε φιλοσοφία και κοινωνιολογία από τον παγκοσμίως διάσημο διανοητή Χέρμπερτ Μαρκούζε. Το 1969 έγινε σε ηλικία 25 ετών επίκουρη καθηγήτρια της φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, αλλά αποβλήθηκε από αυτό όταν έγινε γνωστό ότι ήταν ενεργό μέλος του Κ.Κ. Η.Π.Α. Στη συνέχεια επέστρεψε για ένα μικρό διάστημα, καθώς πολιτειακό δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματική την απόλυσή της, για να εκδιωχθεί οριστικά τον Ιούνιο του 1970, αυτή τη φορά για "μια σειρά εμπρηστικές ομιλίες της, με στόχο την πρόκληση κοινωνικής αναταραχής".

Την περίοδο εκείνη η Ντέιβις, που υποστήριζε ενεργά το κίνημα των Μαύρων Πανθήρων, πρωτοστάτησε σε εκδηλώσεις συμπαράστασης στους μαύρους φυλακισμένους Τζορτζ Τζάκσον, Φλίτα Ντράμγκο και Τζον Κλισέτ, που κατηγορήθηκαν για το φόνο ενός λευκού δεσμοφύλακα στις διαβόητες για την απάνθρωπη σκληρότητά τους φυλακές Σολεδάδ, στην Καλιφόρνια[12]. Οι οργανώσεις των μαύρων κατήγγειλαν δικαστική σκευωρία, φέρνοντας στο φως όλη τη ρατσιστική μισαλλοδοξία του αμερικανικού δικαστικού και σωφρονιστικού συστήματος[13][14].

Στις 7 Αυγούστου του 1970, τρεις μαύροι, μεταξύ των οποίων και ο αδελφός του Τζορτζ Τζάκσον, Τζόναθαν, και ένας δικαστής σκοτώθηκαν ύστερα από ένοπλη απόπειρα απαγωγής του τελευταίου από δικαστήριο της καλιφορνέζικης πόλης Σαν Ραφαέλ, με στόχο τον εκβιασμό των αρχών για την απελευθέρωση των τριών καταδίκων της Σολεδάδ[15]. Στις 15 Αυγούστου η αμερικανική κοινή γνώμη, που παρακολουθούσε με μεγάλο ενδιαφέρον την πολύκροτη υπόθεση της Σολεδάδ, έμεινε άφωνη διαβάζοντας στις εφημερίδες ότι εκδόθηκε ένταλμα για τη σύλληψη της απολυμένης καθηγήτριας Άντζελα Ντέιβις, με τις κατηγορίες του φόνου πρώτου βαθμού, της απαγωγής και της συνωμοσίας. Το FBI κατηγόρησε την Ντέιβις για συνενοχή στην αιματηρή απόπειρα στο Σαν Ραφαέλ, υποστηρίζοντας ότι τρία από τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στην απόπειρα ήταν καταχωρισμένα στο όνομα της μαύρης κομμουνίστριας. Η υπόθεση απέκτησε πανεθνικό ενδιαφέρον καθώς η Ντέιβις, που κρυβόταν για να αποφύγει τη σύλληψη, αντιμετώπιζε ακόμα και την ποινή του θανάτου, αφού η πολιτειακή νομοθεσία προέβλεπε την ίδια τιμωρία φυσικών και ηθικών αυτουργών προκειμένου για εγκλήματα πρώτου βαθμού. Έπειτα από ένα άνευ προηγουμένου ανθρωποκυνηγητό σε όλη τη χώρα, η Ντέιβις συνελήφθη στις 13 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη και φυλακίστηκε στην Καλιφόρνια σαν εξαιρετικά επικίνδυνη εγκληματίας[16]. Μόνο έπειτα από μια μεγάλη κινητοποίηση προοδευτικών οργανώσεων και διανοουμένων και κάτω από την πίεση μεγάλης μερίδας του Τύπου, οι δικαστικές αρχές της Καλιφόρνιας έκριναν αντισυνταγματική την ποινή του θανάτου για την περίπτωση της Ντέιβις και επέτρεψαν την απελευθέρωσή της με χρηματική εγγύηση εν αναμονή της δίκης της, που έγινε ενάμιση χρόνο αργότερα.

Η Άντζελα Ντέιβις (στο κέντρο, χωρίς γυαλιά) μπαίνει στο UCLA τον Οκτώβριο του 1969 για να δώσει την πρώτη της διάλεξη.
Η Άντζελα Ντέιβις με την Βαλεντίνα Τερεσκόβα, 1972

Άντζελα Ντέιβις: Όταν ήμουνα στη φυλακή, ανάμεσα στο 1970-1972, αντιμέτωπη με θανατική ποινή, πλήθος Έλληνες στήριξαν την καμπάνια για τη ζωή μου, έλαβα μάλιστα τότε πολλά ένθερμα μηνύματα αλληλεγγύης μαζί κι ένα όμορφο ξυλόγλυπτο-δώρο από Έλληνες πολιτικούς κρατούμενους. Τους χρωστάω ένα τεράστιο ευχαριστώ και το δίνω στα εγγόνια τους[17].

Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2021

ΖΗΤΩ Η ΚΟΥΒΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

 ΖΗΤΩ Η ΚΟΥΒΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ- ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

1 Γενάρη 1959 - Ο αμερικανοκίνητος δικτάτορας Μπατίστα εγκαταλείπει την Κούβα στις 2.00 πμ και αναλαμβάνει στρατιωτική επιτροπή. Ο Φιντέλ Κάστρο εναντιώνεται στη νέα στρατιωτική επιτροπή και απευθύνει κάλεσμα για συνέχιση του αγώνα. Ο αντάρτικος στρατός καταλαμβάνει τη Σάντα Κλάρα. Ο Τσε Γκεβάρα και ο Καμίλο Σιενφουέγος παίρνουν εντολή να πάνε στην Αβάνα.
2 Γενάρη 1959 - Οι κουβανοί εργάτες ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του Φιντέλ Κάστρο για επαναστατική γενική απεργία και η χώρα παραλύει. Η φάλαγγα του Τσε Γκεβάρα μπαίνει στην Αβάνα και καταλαμβάνει το φρούριο Λα Καμπάνια που αποτελούσε στο παρελθόν έπαλξη του στρατού του Μπατίστα.
8 Γενάρη 1959 - Ο Φιντέλ Κάστρο φτάνει στην Αβάνα και εκατοντάδες χιλιάδες λαού κατακλύζουν τους δρόμους για να τον χαιρετίσουν.
9 Φλεβάρη 1959 - Ο Τσε Γκεβάρα κηρύσσεται κουβανός πολίτης ως ένδειξη αναγνώρισης για τη συμβολή του στην απελευθέρωση της Κούβας
16 Φλεβάρη 1959 - Ο Φιντέλ Κάστρο γίνεται πρωθυπουργός
27 Φλεβάρη έως 17 Μάη 1959 - Η επαναστατική κυβέρνηση προχωρά σε μια σειρά λαϊκών μεταρρυθμίσεων όπως η έγκριση του νόμου που μειώνει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και τα νοίκια κατά 30-50% ενώ παράλληλα καταργεί τις φυλετικές διακρίσεις
You and 40 others

81 χρόνια από την ηρωική μάχη που έδωσαν τρεις Επονοελασίτες στον Υμηττό, απέναντι σε 200 Γερμανούς και συνεργάτες τους

Κάστρο δεν ήταν, αλλά άντεξε σαν κάστρο Το μικρό σπίτι στην οδό Αγραίων 47 στον Υμηττό που πολιορκήθηκε από πολυβόλα, όλμ...